Serviks Kanserinde Erken Teşhis ve Aşının Önemi

Rahim Ağzı Kanserini Önleme Yöntemleri

Kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türlerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanserini önlemek için en etkili yöntemin düzenli tarama programları ve HPV aşısı olduğu belirtildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, yaptığı açıklamada serviks kanserinin rahim ağzında başlayan bir kanser türü olduğunu ve genellikle cinsel yolla bulaşan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı.

HPV’nin kadınlarda sık görülen bir enfeksiyon olduğunu söyleyen Ürün, HPV-16 ve HPV-18’in rahim ağzı kanserinin çoğu vakasından sorumlu olduğunu belirtti. Serviks kanserinin 30-50 yaş arasındaki kadınlarda daha yaygın olduğunu ve risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzensiz tarama yapılmasının yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Ürün, 30 yaşından itibaren düzenli taramaların önemine dikkat çekerek, 30-65 yaş arasındaki kadınlara HPV-DNA ve ‘PAP-Smear’ testinin 5 yılda bir önerildiğini ifade etti. Ayrıca, HPV aşısının serviks kanserini büyük ölçüde önlediğini ve hastalığın erken aşamada tespit edilmesinin hayati olduğunu vurguladı.

Son olarak, düzenli tarama yaptırmayan kadınların risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Ürün, tarama programlarına katılımın ve HPV aşısının farkındalığının her kadının öncelikli konusu olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir