Çaydanlık kirecine kesin çözüm: Çaydanlık kireci en etkili şekilde nasıl temizlenir?

Toplum olarak ‘çay‘ı çok seviyoruz ve her kahvaltıda mutlaka tüketiyoruz. Ancak en lezzetli çayın doğru yöntemlerle demlenen çay olduğunu unutmamalı. Ayrıca çayı güzel yapan, bakır, alüminyum ya da granit çaydanlığın doğru seçilmiş olması. Çaydanlığınız kireç tuttuysa bu sağlık ve tat açısından sıkıntılı. İyi bir beş çayı için çaydanlığınızın kirecinden kurtulun. Üstelik kimyasal kullanmadan bu mümkün. Tatlı bir sohbette lezzetli bir çay için işte çaydanlık kirecinden kurtaran o yöntemler…

Çaydanlık kirecinden kurtulmak için neler yapmalı?

Çaydanlığınızın türü ne olursa sirke, tuz, karbonat, limon, patates, karbonat gibi malzemelerle kireçten kurtulabilirsiniz. Peki hangi malzeme ne kadar kullanılmalı? En etkili ve en hızlı yöntemler şu şekilde:

1. Sirke, tuz ve karbonat

Elma, üzüm ya da beyaz sirke kullanabilirsiniz.

Bir çay bardağı sirkeyi, çaydanlığa dökün ve fırça ile ovalayın.

30 dakika bekletin.

1 tatlı kaşığı karbonat ya da tuzla yeniden ovalayın ve durulayın.

İkinci yol: Bir çay bardağı sirke ve suyu karıştırın. Bu karışımı çaydanlıkta kaynatın ve kireçlerin söküldüğünü görün. Daha sonra su ile durulamayı unutmayın.

2. Limon ve karbonat

Asit özelliğiyle etkili bir temizlik yapan ve parlaklık veren limon, etkili bir kireç sökücü.

Birkaç dilim limonu ve bir paket karbonatı çaydanlığa dökün.

Çaydanlığı yarıya kadar suyla doldurun ve kısık ateşte kaynatın, durulayın.

Haftada iki kez bu yöntemi deneyin.

3. Limon tuzu

En hızlı kireç çözme yöntemi limon tuzu kullanmak.

Çaydanlığın altına limon tuzu dökün.

Yarısına kadar su koyduğunuz çaydanlığı kısık ateşe koyup 20 dakika kaynatın.

Kireç çözününce ateşten alıp bulaşık süngeriyle ovalayın.

Soğuk suyla mutlaka durulayın.

4. Patates kabuğu

Son yıllarda popülerleşen bir yöntem de patates kabuğuna dayanıyor. Patateslerin içinden yemek yapın, kabukları ile çaydanlığın kirecini yok edin.

Patates kabuklarını çaydanlığa koyun ve üzerlerini geçecek şekilde su ilave edin.

Bu şekilde çaydanlığı 15 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra içini boşaltıp suyla durulayın.

Bu işlemi belli aralıklarla devam ettirin, kireçlerin kaynamayla birlikte koptuklarını göreceksiniz.

5. Kabartma tozu

Karbonat ya da kabartma tozu, temizlikte birbirinin yerini tutabiliyor. Bunun için yapmanız gerekenler;

4 çorba kaşığı kabartma tozunu, 4 bardak sıcak suya koyup eritin.

Bu karışımı çaydanlığa dökün.

Bir saat bekletin ve çaydanlığı temiz suyla yıkayın.

6. Karbonat ve sirke

İkisi de temizlikte çok iyi olan karbonat ve sirke, bir araya geldiklerinde çok daha etkili oluyor.

1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı çaydanlığın içine dökün.

Çaydanlığı yarısına kadar su doldurun ve kaynatın.

Kaynayamayla kalkacak olan kireci fırça ya da süngerle iyice sökün.

Sirkenin keskin kokusundan kurtulmak için çaydanlığı iyice durulayın.

7. Sirke ve tuz

İlk olarak 1 çay kaşığı sirkeyi çaydanlığa koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin.

10 dakika bekleyin ve kireçlerin kalktığına tanık olun ve süngerle iyice temizleyin.

Karbonat ve sirke karışımında olduğu gibi bol su ile durulamayı unutmayın.

Yüzeye zarar gelmemesi için beyaz sirkeyi tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir