Avrupa Parlamentosu, ‘demokratik gerilemeden’ dolayı Türkiye’nin AB sürecini süresiz dondurdu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB Üyelik Sürecini Durdurdu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin, ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini vurgulayarak, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.

Çarşamba günü kabul edilen raporda, 367 oyla geçen kararla Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında yeniden başlatılamayacağı belirtildi.

Milletvekilleri, Türkiye toplumunun demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerine dikkat çekti ancak üyelik kriterlerinin değişmeyeceğini vurguladı.

‘TEMEL DEMOKRATİK EKSİKLER’ VAR

Raporda Türkiye hükümetinin demokratik eksikliklerini gidermede başarısız olduğu belirtilirken, Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti eleştirildi.

Avrupa Birliği içinde, Türkiye ile ilişkilerin tam üyelik hedefi yerine yeni bir çerçevede ilerlemesi gerektiği yönünde eğilimlerin arttığı bildirildi.

Parlamento, iklim eylemi, enerji güvenliği, terörle mücadele işbirliği ve bölgesel istikrar konularında daha yakın ve stratejik bir ortaklık kurulması çağrısı yaptı.

EKREM İMAMOĞLU’NA DEĞİNİLDİ

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’de demokratik standartların kötüleşmesinden ve eleştirel seslere yönelik baskıların artmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Son dönemdeki barışçıl kitlesel protestolara karşı orantısız müdahaleler ve delilsiz hızlı yargılamalar sert bir şekilde eleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan siyasi saldırılar da raporda yer aldı.

KUZEY KIBRIS’A TÜRK CUMHURİYETİNE SÖZLÜ SALDIRI

Parlamento, Türkiye’yi otoriterliğe daha da yaklaştırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı son “yasa dışı ziyareti” kınadı.

Bu ziyaret, Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale olarak nitelendirildi.

Rapor, Türkiye’de gençler arasında yaygın olan demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerin, üyelik sürecinin dondurulmasına rağmen tamamen sona erdirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Başkent emniyeti alarma geçti: Kritik maçta görev yapacak polis sayısı belli oldu

1. Lig’de sezonun kader maçlarından biri yarın Ankara Eryaman Stadyumu’nda oynanacak. Saat 16.00’da başlayacak MKE Ankaragücü-Amed Sportif Faaliyetler karşılaşmasında Yiğit Arslan düdük çalacak. Başkent ekibi ligde kalmak, Diyarbakır temsilcisi ise Play-Off’a yükselmek için mutlak galibiyet peşinde. Maç öncesi Ankara Emniyeti alarma geçti, 2 bin 200 güvenlik görevlisi görevlendirildi.

Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor

ABD’de Filistin’e destek verdiği için gözaltına alınan ve 25 Mart’tan itibaren tutuklu bulunan Tufts Üniversitesi’nde Fulbright burslusu doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor. Mahkeme Öztürk’ün tutukluluğuna itirazı ve kefaletle serbest bırakılması talebini değerlendirecek.

Şili’de ambulans uçak düştü! 6 ölü

Güney Amerika ülkesi Şili’de ambulans uçağın düşmesi sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Siyaseti sallayacak iddia: ‘Sedat Peker ile MHP barıştı, Devlet Bahçeli ile 2 kere telefonda görüştü’

Suç örgütü lideri Sedat Peker ve MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in sosyal medyadan ‘Türkiye’ye geri dönüş’ temalı paylaşımları hakkında konuşan gazeteci Timur Soykan, Sedat Peker ile MHP’nin barıştığını, Peker’in Devlet Bahçeli ile iki defa telefonda görüştüğünü iddia ederek “Sedat Peker’in Türkiye’ye dönüşünün yolu açılıyor” dedi.

Fatih Erbakan’dan ‘ittifak’ açıklaması: Saadet Partisi’ne yeşil ışık!

Cumhur İttifakı ile yeniden ittifak ihtimalini kesin dille reddeden Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, Saadet Partisi ile olası iş birliğine kapı araladı. Erbakan, “Millet Cumhur İttifakı’nı istemiyor, Saadet’le birliktelik mümkün” dedi.