Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

AB Komisyonu çıkmaza giren ABD ile otomobil ve tarife anlaşmazlığı hakkında harekete geçiyor

AB Komisyonu, ABD ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusundaki anlaşmazlık ile ilgili müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda atılacak adımları duyurdu.

AB Komisyonu’nun yayımladığı açıklamada, müzakerelerin ABD’nin tarifelerinin kaldırılması konusunda karşılıklı faydalı bir anlaşma sağlayamaması durumunda karşı önlemlere başvurulacağı belirtildi.

Açıklamada, 95 milyar euro değerindeki ABD’den ithalatı kapsayan geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri içeren bir ürün listesinin hazırlandığı vurgulandı.

Ayrıca, 4,4 milyar euro değerindeki belirli AB çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına yönelik kısıtlamaların da olabileceği ifade edildi.

AB’nin önceliğinin müzakereler aracılığıyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğu belirtilen açıklamada, 90 günlük kısmi askı sürecinde AB’nin tüketici ve endüstrisini savunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, tüketicileri ve endüstrisini korumak amacıyla müzakerelerde anlaşma sağlanamaması durumunda AB’nin olası karşı önlemleri hazırlamaya devam edeceği bildirildi.

AB’nin olası karşı önlemleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde resmi istişare sürecini başlatacağı ifade edilen açıklamada, ABD’ye karşı alınacak kararların şeffaf bir şekilde ele alınacağı belirtildi.

Ayrıca, AB üyesi ülkeler ve Avrupa firmaları ile birlikte 218 sayfadan oluşan ABD ürünleri listesinin inceleneceği bir aylık istişare sürecinin başlatıldığı aktarıldı.

Son olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’ye çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25 gümrük vergisi ve ardından AB ürünlerine yüzde 20 oranında karşılık verme kararı hatırlatılarak, ABD’nin tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25 tarife uyguladığı belirtildi.

Related Posts

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Tozkoparan’da örnek dönüşüm! Bakan Kurum: Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’un Güngören ilçesinde hayata geçirilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi’yle, yeni evlerine kavuşan Kenan-Habibe Temel çiftinin görüntülerini paylaşarak kentsel dönüşüm çağrısı yaptı: Kenan ağabeyimiz devletine güvendi, hayatı değişti. Demirleri çürüyen evi yerine şimdi sağlam, güvenli yuvasında huzurla oturuyor. Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim.

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.